İçeriğe geç

Yetmişdokuz – Açıl gözlerim açıl

Nisan 19, 2010

Soru 79: meraklı köfte,  02.02.10

Neden insanın uyudukça daha çok uyuyası gelir? Bir de neden bazı insanlar film senaryosu gibi upuzuuunn rüyalar görür de bazıları (mesela ben=) hiç hatırlamaz?

_______________________________________________________________________

Çok sevgili meraklı köfte,

Bildiğiniz gibi uyku tüm memeliler, kuşlar ve balıklar için doğal dinlenme durumudur ve günlük yaşantıyı devam ettirebilmek için uykuya ihtiyaç vardır. Ancak insanın uyudukça uyuyası gelmesi durumu normal değildir. Bunun ana nedeni uyku düzensizliğidir, bir de depresyonda olma ihtimali vardır, bunu gene de psikoloğunuzla bir görüşün deriz.

Uyku 2 ana bölüm ve derinliğine göre 5 evreden oluşan uyku sikluslarından mevcuttur. Bu ana bölümler REM (Rapid Eye Movement) ve N-REM(Non-REM) bölümleri, yani Türkçe, hızlı göz hareketinin olduğu evre ile olmadığı bölümler olarak sınıflandırılabilir. Evre1’den 4 kadar olan süreç, uykunun non-REM dönemini oluşturmaktadır. REM ( hızlı göz hareketi) dönemi gece boyunca 90 dakikalık sikluslar tekrarlanır. Her gece ortalama 4-5 REM episodu olur.REM esnasında beynin çalışması uyanıkken ki çalışmasına benzer olduğu için bu evre çok önemlidir. Bir teoriye göre hatırlama-anımsayabilme olgusu REM uykusu esnasında gerçekleşir. Rüyalarınızı hatırlayamama sorununuz için de REM’lerinize bir baktırmanız sizin açınızdan iyi olabilir.

Uykunuzu alamamanızın ve uyudukça uyumak istemenizin sebebi de yine REM ile ilgilidir. REM, yani rüya görme esnasında uyandırılan kişiler yorgun ve agresif olurlar. REM uykusu tamamlanan kişiler ise kendilerini daha dinç hissederler. Bunun nedeni ise REM uykusunda iken beyinin hareket fonksiyonlarını engelleyerek kısmi bir felç hali yaratmasıdır. Çoğunlukta REM uykusunun süresi daha fazladır. REM uykusundaki bir kişi televizyon seyrederken harcadığı enerjiden daha fazlasını harcamaktadır. İyi bir uyku REM bilinçaltı birikimini boşaltmada yardımcıdır.

Bazı insanların rüya görmem yahut deliksiz uyudum tabirleri de doğruyu yansıtmaktan uzaktır. Nitekim insanlar beyinleri çalıştıkça rüya görürler, hatta körler bile yalnız ses ve koku formatlı rüya görebilir. Yalnız genel olarak uyanmaya yakın zamandaki rüyalarını hatırlayabilirler. Bir de bu rüyaları uyandıktan sonra tekrar ve telkin yolu ile hatırlamakta fayda olabilir, çünkü rüyalar anı olmadığı için beynin ROM hafızasından silinip giderler. Araştırmalar uyanmadan en fazla10 dakika önce görülen rüyaların hatırlanabildiğini ve bunların da uyandıktan 5 dakika sonra büyük bir bölümünün silinebildiğini tespit etmişlerdir.

Az uyumanın da kiloya sebep olduğunu hatırlatır, erken yatıp erken kalıp günaydın deyip zinde kalmanızı dileriz.

*David Hayward

Editör Notu: Yapılacak işiniz yoksa yada işinizi yeterince ciddiye almıyorsanız pekala uyudukça uyuyasınız gelebilir sayın meraklı köfte…

No comments yet

Yorum bırakın